Logo des Forschungsinformationssystems Agrar und Ernährung

Forschungsinformationssystem Agrar und Ernährung

Informationsportal des Bundes und der Länder

Entwicklung von energieeffizienten Trocknungssystemen für qualitativ hochwertige Trockenfrüchte

Projekt

Produktionsverfahren

Dieses Projekt leistet einen Beitrag zum Forschungsziel „Produktionsverfahren“. Welche Förderer sind dazu aktiv? Welche Teilziele gibt es dazu? Schauen Sie nach:
Produktionsverfahren


Förderkennzeichen: 116817248
Laufzeit: 01.07.2009 - 30.06.2012
Forschungszweck: Angewandte Forschung

A considerable part of the fruit harvest in Northern Thailand is dried in small scale food processing industries for preservation and post-harvest value-addition. However, energy consumption is high and product quality is heterogeneous. Objective of the transfer project is to improve drying facilities jointly with a manufacturer by using the simulation tools developed in subproject E1 of SFB 564. To reduce energy costs, fossil fuel will be replaced by biomass and biogas by integration of combustion units. For optimizing the entire drying process, prototypes will be tested with farmer cooperatives in a participatory approach.

mehr anzeigen weniger anzeigen

Fachgebiete

Erweiterte Suche