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Oleoboost - Verbesserte Fettsäureprofile von Lebensmitteln durch nicht-triglyzeridbasierte Strukturierung von Rapsöl

Projekt

Ernährung und Verbraucherschutz

Dieses Projekt leistet einen Beitrag zum Forschungsziel 'Ernährung und Verbraucherschutz'. Welche Förderer sind dazu aktiv? Welche Teilziele gibt es dazu? Schauen Sie nach:
Ernährung und Verbraucherschutz


Förderkennzeichen: MRI-GE-08-325 1080 Oleoboost
Laufzeit: 01.09.2018 - 28.02.2021
Forschungszweck: Experimentelle Forschung
Stichworte: Rapsöl, Reduzierung von Transfetten, Ernährung, gesundheitlicher Verbraucherschutz

Aim of the research project is the introduction of nutritionally valuable rapeseed oil as structured oleogels into areas of food production not accessible for rapeseed oil until now and traditionally occupied by hydrogenated fats or naturally solid fats like palm or coconut fat. The use of rapeseed oil reduces the proportion of saturated and trans fatty acids in food and increases mono and poly unsaturated fatty acids. As a result, the fatty acid composition of food, especially in the area of bakery products and confectioneries comes closer to nutritional recommendations. New oleogel systems based on starch as well as oleogels already described in literature will be evaluated systematically with regard to the deployment in different food.

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