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Improve and validate the analysis for T-2 toxin and HT-2 toxin and occurrence of these mycotoxins in food in the German market

Project

Food and consumer protection

This project contributes to the research aim 'Food and consumer protection'. Which funding institutions are active for this aim? What are the sub-aims? Take a look:
Food and consumer protection


Project code: 2805HS001/2
Contract period: 01.01.2006 - 31.12.2008
Budget: 155,909 Euro
Purpose of research: Applied research

Im Hinblick auf die Festlegung tolerierbarer Tagesaufnahmen für Typ A Trichothecene durch den wissenschaftlichen Lebensmittelausschuss der EU und die derzeit geführte Diskussion zur Reglementierung von Fusariumtoxinen ist voraussichtlich bis zum Jahr 2007 mit EU-Höchstmengen für T-2 Toxin und HT-2 Toxin zu rechnen. Die Analytik von T-2 Toxin und HT-2 Toxin ist derzeit noch nicht ausgereift und validierten Verfahren stehen nicht zur Verfügung. Des Weiteren sind im Hinblick auf betriebliche Qualitäts- und Eigenkontrollen zur Einhaltung von Höchstmengen einfache Schnellverfahren erforderlich. Ziel dieses Forschungsprojektes ist deshalb die Erarbeitung und Validierung adäquate Analysensysteme für T-2 Toxin und HT-2 Toxin. Entsprechend der künftigen Anforderung an ein zu etablierend, integriertes Nachweissystem sollen diese Arbeiten die Entwicklung, Überprüfung und Optimierung geeigneter Probenvorbereitungsverfahren sowie von Untersuchungsverfahren auf den Ebenen „Screeningtests“, „vorläufige Bestätigungstests“ und „Referenzverfahren“ umfassen. Durch regelmäßige Vergleichsuntersuchungen auf standardisierter Basis soll die Leistungsfähigkeit der einzelnen Systeme für relevante Probenmatrices im praktischen Einsatz geprüft und dokumentiert werden. Die Homogenität der Toxinbelastung wichtiger Lebensmittel in der im Handel befindlichen Angebotsform wird im Hinblick auf die Etablierung adäquater Probennahmeverfahren im Rahmen des Projektes geprüft. Des Weiteren soll die Belastung der Lebensmittel des deutschen Marktes über drei Erntejahre hinweg durch Monitoring-Untersuchungen relevanter (getreidehaltiger) Lebensmittel sowie durch Suchanalysen ermittelt werden. Aus diesen Daten kann anschließend die Aufnahme dieser Toxine durch den deutschen Verbraucher errechnet werden. In order to define tolerable dailies for type A trichothecenes by the Scientific Committee for Food of the EU and the current discussion on the regulation of Fusariumtoxinen is expected to count until 2007 with EU limits for T-2 toxin and HT-2 toxin. Is the analysis of T-2 toxin and HT-2 toxin not yet fully developed and validated methods are not available. Furthermore, in terms of operational quality and self-monitoring for compliance with maximum levels of simple rapid method is required. The aim of this research project therefore is to develop and validate adequate analysis systems for T-2 toxin and HT-2 toxin. According to the requirement for a future establishing, integrated detection system should include this work is to develop, review and optimization of suitable sample preparation procedures and methods of investigation on the levels of 'screening tests', 'preliminary confirmation tests' and 'reference procedure'. Through regular comparative tests on a standardized basis to the performance of individual systems for relevant sample matrices in practical applications are examined and documented. The homogeneity of the toxin load of important foods in the form of the commercially available range is examined in relation to the establishment of adequate sampling procedures within the project. In addition to the burden on the food of the German market over three harvest years, determined by monitoring of relevant studies (cereal-) food as well as search analytics. From this data can then be calculated the inclusion of these toxins by the German consumer.

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Subjects

  • Physiology of Nutrition
  • Food Chemistry
  • Food microbiology
  • Process engineering
  • Toxicology
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Framework programme

BMEL Frameworkprogramme 2002

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